Hälytysajopäivillä ei ollut ruuhkaa

Villähteen VPK:n toisena pääsiäispäivänä järjestämä hälytysajopäivä ei kerännyt toivottua määrää osallistujia. Syynä arveltiin olevan aprillipäivä sillä olihan mahdollisuus päästä paloauton rattiin jotain aivan epäuskottavaa.

Muutama henkilö kuitenkin uskaltautui asemalle ja he pääsivätkin pikaisen teoriaopinnon jälkeen kokeilemaan hälytysajoa Villähteen paloasemalta ABC:n liikenneympyrälle ja takaisin.

Paikalle saapuneilla henkilöillä oli jo entuudestaan kokemusta raskaista ajoneuvoista, joten ajoneuvon mittojen hahmottaminen ei tuonut ongelmia. Fuller-vaihteisto sen sijaan aiheutti monelle päänvaivaa, mutta jokainen hälytysajoa kokeillut sai auton kuljetettua turvallisesti ja ripeästi annettua reittiä pitkin.

Tapahtumaa yritettiin järjestää jo vuotta aiemmin, mutta tuolloin järjestelyt kaatuivat viranomaisten nihkeyteen, mutta tänä vuonna lupa heltisi, tosin ankarin lisäehdoin.

Ajoneuvon nopeus ei saanut annetulla reitillä ylittää 110km/h ja reitin varteen oli pystytettävä useita muu vaara liikennemerkkejä lisäkilvillä hälytysajoharjoitus.

Lieneekö liikennemerkeillä osuutta asiaan, mutta tällä kertaa autoilijat havaitsivat hälytysajoneuvon ajoissa ja antoivat esimerkillisesti tietä. Yhtään läheltä piti tilannetta ei päässyt syntymään.

Aivan ongelmitta ei tapahtuma sujunut, muutamia valituksiakin ehti tapahtuman aikana tulla. Lähinnä hälytyslaitteiden aiheuttamasta melusta, mutta asianmukaisia lupapapereita näyttämällä valitus loppui kuin seinään ja lopulta tapahtuma sai myös heidän siunauksensa.

Tapahtuma saavutti tavoitteensa hyvin. Tarkoituksena oli tuoda hälytysajon näkökulma ratin takaa suuren yleisön tietoisuuteen. Samalla myös palokunnan hälytystoiminta tuli tutuiksi monelle uudelle ihmiselle. Saattaakin olla, että palokunnan jäsenmäärä kasvaa tapahtuman johdosta muutamalla.


Villähteelle juuri muuttanut Sakke Nilqvist hälytysajossa Erstan päiväkodin kohdalla. Saken hälytysajo sujui hyvin, vaikka välillä nopeus meinasi karata liian suureksi.

Lisää kuvia ja videoita hälytysajopäivistä löydät täältä.

Galleria Hälytysajopäivät 2013